Zorgeloos op vakantie

Zorgeloos op vakantie

Beveilig uw huis

U gaat op vakantie, maar uw huis blijft onbeheerd achter. Natuurlijk wilt u niet dat er tijdens uw afwezigheid wordt ingebroken. Daarom is het van belang uw huis zo goed mogelijk te beveiligen om de kans op een inbraak te verkleinen.

Gelegenheid…

Uiteraard stelt de politie, ook tijdens de vakantieperiode, alles in het werk om woninginbraken zoveel mogelijk te voorkomen. U kunt zelf echter ook veel doen om de kans op een inbraak in uw woning zo klein mogelijk te maken.

‘Gelegenheid maakt de dief’, luidt het gezegde. En dat is helaas maar al te waar. Daarom is het van belang ervoor te zorgen dat u de dief geen ‘gelegenheid’ geeft. Dit doet u door uw huis zo goed mogelijk te beveiligen. Met het opvolgen van de onderstaande tips komt u al een heel eind!
Houdt u er ook rekening mee dat inbrekers niet alleen uw huis bekijken of u thuis bent, maar dat ook doen via sociale media-internet (twitter,  facebook).

Tips

Welke (eenvoudige) maatregelen kunt u zelf nemen om uw woning beter te beveiligen?

 • Geef uw huis een bewoonde indruk.
 • Laat planten in de vensterbank staan.
 • Zorg voor voldoende binnen- en buitenverlichting, die bij voorkeur met een tijdschakelaar wordt in- en uitgeschakeld.
 • Plaats waardevolle spullen uit het zicht van voorbijgangers.
 • Draai de deuren altijd op het nachtslot.
 • Sluit alle ramen, ook het kleine toiletraam.
 • Zorg dat uw brievenbus wordt geleegd of dat uw post regelmatig door een sleutelhouder van de deurmat wordt verwijderd.
 • Zorg dat een sleutelhouder de post neerlegt op een plaats die niet van buitenaf zichtbaar is.
 • Zorg dat aan de buitenzijde van uw woning niet duidelijk is dat u op vakantie bent. Wat u dus bijvoorbeeld niet moet doen: briefjes ophangen, een leesmap aan de deur hangen of een sleutel onder een bloempot leggen.
 • Zet uw fiets/brommer altijd op slot, ook als u deze binnen stalt (schuur/garage).
 • Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Denk hierbij ook aan raamhendels die met een sleutel afsluitbaar zijn.
 • Monteer een zogeheten ‘anti-inbraakstrip’ op uw buitendeuren, dit verkleint de kans dat inbrekers met breekwerktuig uw deuren forceren.
 • Spreek niet op uw antwoordapparaat in dat u op vakantie bent.
 • Wees ervan bewust dat inbrekers op internet meelezen. Vermeld uw afwezigheid dus niet op sociale media zoals twitter, hyves en facebook.
 • Vraag uw buren uw huis in de gaten te houden.
 • Zorg ervoor dat familie/vrienden in geval van nood uw woning in kunnen. Spreek ook met hen af hoe en waar zij u kunnen bereiken.

Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)
Als u uw woning goed wilt beveiligen, is het verstandig om gebruik te maken van sloten die zijn voorzien van het politiekeurmerk. Voor een advies op maat voor de beveiliging van uw woning kunt u terecht bij zogenaamde PKVW-erkende bedrijven, die tevens de geadviseerde maatregelen voor u kunnen uitvoeren. PKVW-erkende bedrijven voldoen aan landelijke eisen van vakmanschap, betrouwbaarheid en kwaliteit. U kunt ze vinden op http://www.politiekeurmerk.nl/. U treft hier dus ook de Westlandse PKVW-erkende bedrijven aan.

Registreer uw waardevolle spullen

Bent u onverhoopt toch het slachtoffer van een inbraak, dan is het belangrijk dat u weet wat er precies gestolen is. De politie gaat na een inbraak snel over tot signalering van de verdwenen goederen. Om dit te kunnen doen zijn foto’s en gedetailleerde gegevens van de kostbaarheden nodig. Indien er gestolen goederen worden teruggevonden, dan vergemakkelijkt dit de zoektocht naar de rechtmatige eigenaar. Om uw spullen te registreren, heeft de politie een registratiekaart waardevolle bezittingen opgesteld. U kunt deze kaart downloaden via www.politie.nl/Haaglanden/Preventie

Bel 112 of 0900-8844

In geval van inbraak doet de politie er alles aan om de daders te pakken en daarmee die inbraken op te lossen. U kunt daarbij helpen door in ieder geval altijd aangifte te doen van (poging tot) inbraak in uw woning. Zo weet de politie in welke straten en op welke tijdstippen inbrekers actief zijn. Daarnaast is het belangrijk de politie te informeren over verdachte personen en voertuigen. De politie kan dan haar opsporingsinspanningen daar op richten.

 • Ziet u iets verdachts, belt u dan 112.
 • Heeft het geen spoed of wilt u iets vragen, belt u dan de politie via 0900-8844.

Hierbij enige tips alvorens u met vakantie gaat:

Voorkom woninginbraak tijdens vakantie

Het CCV publiceert tips om de kans op inbraak tijdens de vakantieperiode te verkleinen. De adviezen zijn gebaseerd op het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Naast tips over goed hang- en sluitwerk richten de tips voor 2010 zich ook op het gebruik van nieuwe media.

Wees voorzichtig met sociale media

Inbrekers kijken niet alleen door het raam of bewoners thuis zijn. Nieuwe media zijn een belangrijke inspiratiebron om te checken wie er met vakantie is. Lilian Tieman, programmaleider Veilig Wonen van het Centrum voor Veiligheid en Criminaliteitspreventie: “Ook inbrekers zijn actief op internet. Let op dat je niet vermeldt dat je met vakantie gaat op netwerken als Twitter en Facebook. Daarnaast raden wij het inspreken van een vakantieperiode op je voicemail,een melding op je blog of in je elektronische handtekening af.”

Geef de woning een bewoonde indruk

Bij het beveiligen van woningen spelen zowel technische maatregelen als het gedrag van bewoners een grote rol. Goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen en deuren verkleint de kans op inbraak aanzienlijk maar ook buren op elkaars huis laten passen en de post laten opruimen zijn effectieve maatregelen. Het is belangrijk de woning een bewoonde indruk te geven, bijvoorbeeld door wat speelgoed in de tuin achter te laten of een kopje op de tafel te laten staan.

Beveilig woning en eigendommen

Tieman: ‘Onderzoek wijst uit dat 80% van de inbraken door gelegenheidsinbrekers wordt gepleegd. Deze inbrekers zijn uit op gemak en snel succes. Ze gebruiken hierbij vaak een schroevendraaier voor het openen van deur of raam.’ Uit onderzoek blijkt dat de inschatting of de woning gemakkelijk te kraken is, een belangrijk criterium is voor inbrekers.

 

Comments are closed.

Contactinformatie

Heulse Buurtpreventie
Kwintsheul
E-mail: info@heulsebuurtpreventie.nl